Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Από την ψυχολόγο κα Μαξιμιάδη Αθηνά

Η κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και τη δουλειά μετά από τις διακοπές είναι συνήθως δυσάρεστη για όλους. Η σκέψη της ανεπιθύμητης αλλά αναγκαίας οργάνωσης της καθημερινότητας από την αρχή και η επιστροφή σε ένα κουραστικό ωράριο στη δουλειά είναι από μόνη της αρκετή ώστε να πάρει πίσω λίγη από τη χαρά των διακοπών. Κάποιοι όμως εμφανίζουν στρες και αγχος πέρα από τα συνηθισμένα πλαίσια. Η κατάσταση αυτή συνήθως ονομάζεται 'Σύνδρομο Κατάθλιψης Μετά τις Διακοπές', αν και ο όρος δεν είναι επίσημα και επιστημονικά αναγνωρισμένος.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση είναι όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και σωματικά. Τα τελευταία περλαμβάνουν αϋπνία το βράδυ αλλά ταυτόχρονα υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα δυσφορίας χωρίς να υπάρχει άλλος πιθανός λόγος, πονοκεφάλους, ζαλάδες και ταχυπαλμία. Τα ψυχολογικά σημεία είναι η αδυναμία συγκέντρωσης στη δουλειά αλλά και γενικότερα, το αίσθημα κενού όταν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να γίνει, η γενικευμένη αδυναμία του σώματος, η αδυναμία μας να πάρουμε αποφάσεις και η απάθεια ως προς τη δουλειά. Είναι πολύ πιθανό να ξεσπάμε επιθετικά πάνω σε άτομα του περιβάλλοντός μας. Η κατάσταση όμως εκδηλώνεται διαφορετικά από άτομο σε άτομο.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι ενδεικτικά ότι κάποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσει το σύνδρομο. Εάν δεν έχουμε προσαρμοστεί στο περιβάλλον και τις απαιτήσεις της εργασίας του από πριν, είναι πιθανό να μας φαίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη μετά από τις διακοπές. Το ίδιο συμβαίνει για κάποιον που δεν είναι ευχαριστημένος από την εργασία του. Όσοι έχουν παιδιά είναι ακόμα πιο εύκολο να νιώθουν δυσφορία μετά τις διακοπές, αφού κατά τη διάρκειά τους χαλαρώνουν στο ρόλο τους ως γονείς και μετά το τέλος των διακοπών πρέπει και πάλι να είναι πιο αυστηροί με τα παιδιά τους και την επίβλεψή τους. Τέλος, η μεγάλη διάρκεια των διακοπών συνήθως σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια όταν αυτές τελειώσουν, αφού έχουμε χαλαρώσει περισσότερο και από τη μία μας φαίνεται δύσκολη η επιστροφή στη δουλειά, από την άλλη έχουμε εξαντλήσει όλη την άδεια και δεν έχουμε να περιμένουμε κάποιο άλλο διάλειμμα.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή τη δυσφορία. Εάν οργανώσουμε τις υποχρεώσεις της δουλειάς μας πριν φύγουμε, το να βρούμε ένα οργανωμένο και τακτοποιημένο πρόγραμμα όταν επιστρέψουμε θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε πιο ξεκούραστα. Καλό θα είναι να έχουμε προγραμματίσει ελαφριές υποχρεώσεις για τις πρώτες μέρες της επιστροφής μας. Επίσης, εάν μόλις γυρίσουμε τακτοποιήσουμε σχεδόν αμέσως τα πράγματα και τις βαλίτσες, θα μπούμε πιο εύκολα στο πρόγραμμα της καθημερινότητας.
Είναι πολύ βοηθητικό να γυρίσουμε από τις διακοπές μας λίγες μέρες νωρίτερα από τη λήξη της άδειας, ώστε να μην είμαστε κουρασμένοι από το ταξίδι της επιστροφής και την τακτοποίηση των πραγμάτων. Επίσης, πολύ βοηθητικό θα είναι να μην επιστρέψουμε στη δουλειά μας τη Δευτέρα, αφού έτσι θα μας φαίνεται ότι έμειναν λιγότερες μέρες δουλειάς μέχρι την επόμενη ξεκούρασή μας. Καλό είναι να μην εξαντλήσουμε όλες τις μέρες της άδειάς μας σε μία εξόρμηση. Αν σχεδιάσουμε ένα τριήμερο διακοπών σύντομα μετά την επιστροφή μας στη δουλειά, θα έχουμε κάτι να αναμένουμε και οι μέρες θα περάσουν πιο εύκολα.


Η Ψυχολόγος του Κέντρου Μάθησης Λόγου & Ειδικής Διαπαιδαγώγησης Σχηματαρίου είναι εδώ για να σε ακούσει και να συζητήσει το πρόβλημά σου.

Νιώθω άνετα και φεύγω αισιόδοξος... με βοήθησε να αποκτήσω μια πιο αισιόδοξη ματιά σε αυτά που με απασχολούν.

Τηλ. για ραντεβού 2262059999